Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η ανανέωση της θητείας των διοικητριών της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Πειραιώς και Αιγαίου, Όλγας Ιορδανίδου, και της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Ελένης Μαυρομμάτη. Υπέρ της υποψηφιότητάς τους τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, ενώ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της ΝΔ που καταψήφισε, δήλωσαν «παρών», διευκρινίζοντας ότι η ψήφος τους δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα των δύο διοικητριών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη λειτουργία τομογράφων στα νοσοκομεία Αττικό και Βούλας, η κ. Ιορδανίδου διαβεβαίωσε ότι έχουν εγκριθεί τα ποσά του 1 εκατ. ευρώ, 200.000 ευρώ και 550 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την αγορά τους, ολοκληρώθηκε το στάδιο των προδιαγραφών τους για τον διαγωνισμό αλλά και των ενστάσεων και σύντομα θα γίνει η εγκατάστασή τους.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επιτέθηκε φραστικά σε όσους προσπαθούν να αποδομήσουν, όπως είπε, τις συστηματικές ενέργειες που γίνονται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη βελτίωση του συστήματος υγείας. Ο υπουργός έδωσε έμφαση στην υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, σημειώνοντας ότι μέσα στο 2017, από τους 2.162.000 ανασφάλιστους πολίτες, οι 840.000 είχαν πλήρη και ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Όπως είπε, σε ανασφάλιστους πολίτες συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 165 εκατ. ευρώ και άλλων 56 εκατ. ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ τους παρασχέθηκαν ιατρικές υπηρεσίες αξίας 185 εκατ. ευρώ.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει. Η καταστροφολογική κριτική που δεχόμαστε δεν εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα» είπε ο κ. Ξανθός, ο οποίος επίσης έκανε λόγο για «κάποιους που προσπαθούν να πιαστούν σε υπαρκτές διαχρονικές ελλείψεις και να μιλήσουν για επικείμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας», αντιτείνοντας ότι «αντίθετα από το παρελθόν, σήμερα είναι λειτουργικό, προσβάσιμο, αξιόπιστο και βελτιώνεται συνεχώς μέσα από μια κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης».
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας και για τους «άθλιους υπαινιγμούς», όπως τους χαρακτήρισε, που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με προσλήψεις σε θέσεις ευθύνης στο ΕΣΥ, ατόμων με αναπηρία.
«Πέρα από την αθλιότητα αυτή, να βγάζουν στη σέντρα το ιατρικό απόρρητο ατόμων με αναπηρία, το αίσχος και της καταισχύνης, εμείς λέμε ότι το 75% όσων ανέλαβαν θέση ευθύνης είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος» ανέφερε.
Τέλος, έκανε λόγο για προβληματική χωροταξία των ΥΠΕ και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου -η διαβούλευση του οποίου θα ξεκινήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν το Πάσχα- για τη θεσμική αναδιοργάνωση όλων των υγειονομικών περιφερειών.
«Στόχος μας είναι μέσα στο 2018 να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος ενός επικαιροποιημένου πλαισίου λειτουργίας όλων των υγειονομικών δομών και οργανισμών της υπαίθρου» επεσήμανε ο κ. Ξανθός.
Εξάλλου, λεκτικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Κώστα Μπαργιώτα, όταν ο δεύτερος τάχθηκε υπέρ του διορισμού τεχνοκρατών στα δημόσια νοσοκομεία, αντί γιατρών, αφήνοντας αιχμές για θέσεις ευθύνης που καταλαμβάνονται, όχι με αντικειμενικά, αλλά με κομματικά κριτήρια.
«Αυτό το σπορ ήταν άλλων, εκσυγχρονιστών, που στο όνομα του ουδέτερου τεχνοκρατισμού έκαναν μαύρο χρήμα. Εμείς ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό τους και θα είμαστε δίπλα τους και μετά από δύο χρόνια θα μιλάμε με καλύτερους όρους. Αυτά που έκαναν οι δύο διοικήτριες δεν έχουν σχέση με αυτά που παρέλαβαν, με απλήρωτους γιατρούς και προσωπικό για 9 μήνες» του απάντησε ο κ. Πολάκης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ